Bok Häxans kokbok SVENSKA
Av: Hella Nathorst-Böös
Förlag: Bladh by Bladh
I Häxans kokbok lär du känna goda, hälsobringande och magiska växter du kan hitta i din trädgård och i skogen.
Medverkande
kockar och häxor ger sina recept på hur råvarorna tillreds i läckra
rätter och drycker, i medicin och brygder. I den uråldriga magiska
traditionen är maten en gåva från Moder Jord, fjärran från viktfixering
och stressad matlagning. Här hittar du den förtrollning som maten var
laddad med förr, när varje måltid kunde handla om ren
överlevnad. Den visar en extra dimension av maten som kan återge
tacksamheten över att äta oss mätta och ge oss större andlig
tillfredsställelse.
Årets högtider har alltid firats med
särskild mat och dryck, vilket blivit ännu viktigare i moderna tider när
vi glömt de bakomliggande religiösa motiven. Många utövar samtidigt
gamla magiska matritualer utan att vara medvetna om det: som att blåsa
ut ljusen på tårtan, skåla i johannesörtsbrännvin på midsommarafton
eller tävla om mandeln i julgröten. Vill du ha mer magi än så runt
ätandet? Då kan du läsa om ursprunglig högtidsmat och festceremonier,
exempelvis hur du dukar ett middagsbord för de döda.
Bokens
mat är växtbaserad, men animalisk föda förekommer. Liksom i de
tidigare Häxan-böckerna illustreras kokboken med vackra bilder. Den
kryddas även rikligt med historiska anekdoter, trolldom och folktro från
olika landsdelar. Kanske du kan använda den värmländska besvärjelsen
för att tända eld i spisen, eller prova småländska recept på att locka
fram åtrå.
Om författaren:
Hella Nathorst-Böös är
författare, fotograf och häxa. Hon berättar om den magiska sfär där
läkeväxter brukas för hälsan och där väsen gömmer sig. Hon brinner för
läkeväxter, deras historia och hur de kan användas för hälsa, skönhet,
mat och magi. Hon har tidigare skrivit tre Häxan-böcker; Häxans trädgård, Häxans handbok och Häxans årstider.